Kunstzinnig, knus Ootmarsum

Een stad met een dorps karakter. Zeg maar Maastricht in het klein. 

Kunstgalerieën

Kunstkenner? Dan is Ton Schulten misschien wel een bekende van je. De typische schilder met rond brilletje, grijze krullen en sigaar tussen zijn vingers. Zijn werken zijn kleurrijk en zijn landschappen imponerend. Sinds enige tijd heeft hij zelfs zijn eigen museum. Gewoon in Ootmarsum. Een bezoek waard. Kunstkenner of niet.

Naast Tons, genieten ook Maureen Knobben’s werken internationale allure. Haar kleurrijke vrouwenportretten brachten haar zelfs naar Las Vegas. Naar de show van Lady Gaga om precies te zijn. Misschien ken je haar daar niet van, maar zag je haar portretten met goud- en zilverdetails al wel in het Amstel Hotel. Nog nooit van deze artistieke Dutchie gehoord, maar wel benieuwd? Tegenover het voormalig stadhuis vind je haar galerij. 

Het is een onmogelijke klus alle stadskunstenaars te benoemen. Trek er dan ook vooral lekker zelf op uit. Stap ergens binnen en kijk je ogen uit. Bij de glasblazerij van Mark bijvoorbeeld. En voor als je een souvenir-snuffelaar bent: Mark maakt siepellichtjes. Waxinelichthouders in de vorm van een siepel - een ui. Want, Ootmarsum Siepelstad.


Boetiekjes

Een aanrader voor als je een keer niet dezelfde zwarte blazer wilt dragen als je vriendin. Het is een van de charmes van een boetiek. Van een eerlijk advies kun je bij de Twentenaar eveneens op aan. We draaien er namelijk niet graag om heen. Geen aanpraterij dus van een dure Cavallaro pantalon die niet je ding is. Nee, we willen graag dat je nog eens langs wipt als je in de buurt van Ootmarsum bent. 





De winkel van de Twentse Proefkeuken

Prachtige, grote saladeschalen, kookboeken of Siciliaanse cannoli’s. In de Winkel van de Twentse Proefkeuken moet je wezen als je juist een keer iets anders wilt dan een kleurloze schaal van de Hema. Kaart- en bordspellen hebben ze ook net als borrel-bites. Twickelkaas, Alexandra’s olijven en droge worst bijvoorbeeld. Die droge worst is trouwens van de hand van Jan. Net als veel van het andere lekkers in de winkel. Zijn kookatelier vind je achterin het pand. Met een beetje geluk is hij er. Je hoeft alleen maar je neus op te halen om daar achter te komen.



Stadswandeling

Waarom wordt Ootmarsum ook wel Siepelstad genoemd? Waar komt de naam ’t Pläske vandaan? En, wie zijn die vrijgezelle mannen in lange, zandkleurige spionjassen die met Pasen door het centrum wandelen? Na de stadswandeling heb je een antwoord op al je vragen. 

Iedere dinsdagmiddag om 15.30u start er een rondleiding. Vooraf aanmelden bij de VVV Ootmarsum is verplicht. Grote groep of specifieke wensen? Neem contact op met de VVV.  


Bon Bien Chocolaterie

Als de bonbons met handschoenen worden aangepakt en één voor één in het doosje worden gelegd weet je genoeg. Dat zit goed. Bij Bon Bien worden alle bonbons zelfgemaakt. Het is een ambacht. Vakwerk dat vraagt om een vaste hand en verfijnde smaakpapillen. Koffie caramel, cointreau crème met sinaasappel of een likeurkogel met rum. Het is nog geen derde van hun aanbod.

Ze zitten trouwens in de Kapelstraat. Om de hoek bij het Ton Schulten museum. 



Twente Toer

Voor als het wel een tandje harder mag. Iets ruiger misschien wel. Bij Twente Toer huur je o.a. een E-chopper, TukTuk of Fatmax step. Op eigen houtje over zandpaden crossen kan. Maar uitgestippelde routes met culinaire stops hebben ze ook. Voor als je er zeker van wilt zijn dat je je geen seconde verveelt, kun je daarnaast een activiteit inplannen. The Escape Game bijvoorbeeld. Een soort escaperoom in de buitenlucht. Of klootschieten. Echt Twents trouwens. Wie kan de kloot in zo weinig mogelijk worpen het parcours laten afleggen? En voor de ‘sneaky’ spelers onder ons: alleen onderhands werpen is toegestaan.

Neem contact met ze op om te reserveren.


Het Drostenhuis

Van 1800 – 1810 was hij drost en baljuw van Twente. Mr. Hendrik Knijpinga Cramer. Als drost sprak hij namens de stadhouder recht en inde belastingen. Hij was tevens de laatste bewoner van het Drostenhuis. Een voormalig stadsboerderij in de luwte van de Rooms-Katholieke kerk. In 1750 werd de boerderij verbouwd tot herenhuis. En het herenleven was lux. Denk aan schilderijen aan de muur en chique velours banken waarvan je je nu niet meer kunt voorstellen dat ze zo comfortabel zaten. Het grotendeel staat er nog en is te bewonderen.

TIP: een ticket van het openluchtmuseum geeft gratis toegang tot het Drostenhuis.


Openluchtmuseum

Alles over het leven van vroeger in Twente. Hoe voorzag een boerenfamilie honderd jaar geleden in zijn levensonderhoud? Wat hadden ze nodig voor hun vee en hoe bewerkten ze het land? 

De Hofmeier en de Drost van Twente speelden ook een rol. Namens de bisschop van Utrecht beheerde de Hofmeier 140 boerderijen. En de Drost? Die mocht recht spreken en belasting innen.

TIP: met een ticket van het openluchtmuseum heb je gratis toegang tot het Drostenhuis.